Dragi autori, razumijemo vašu zabrinutost vezanu za mogućnost da se vaši materijali, nakon što ih kupci preuzmu, dalje dijele ili koriste bez vašeg dopuštenja. Želimo vas informirati o sljedećem:

1. Mogući rizici

Iako činimo sve kako bismo zaštitili vaša autorska prava i spriječili neovlaštenu distribuciju vaših materijala, postoji rizik da pojedinci prekrše pravila i dijele kupljene materijale bez vašeg odobrenja. Takvo ponašanje nije samo kršenje vaših prava kao autora, već i zakonodavstva o autorskim pravima.

2. Apel na moralnost kupaca i učiteljsku kolegijalnost

Pozivamo sve naše kupce, a posebno učitelje, da poštuju trud, vrijeme i stručnost svojih kolega koji ulažu napore u izradu kvalitetnih nastavnih materijala. Kupovinom materijala ne podržavate samo njihov rad, već pomažete i unapređenju obrazovanja u cijelosti.

Kao učitelji znamo koliko je zahtjevno pripremiti kvalitetne materijale koji čine nastavu zanimljivom i učinkovitom. Svaki materijal stavljen na prodaju predstavlja sate, a ponekad i dane rada. Dijeljenjem materijala bez dopuštenja autorima se oduzima njihova zaslužena naknada, demotivira ih se i onemogućava u daljnjem stvaranju novih resursa.

3. Kako materijali pomažu vama kao učiteljima

Svi materijali koje autori nude na našoj platformi, osmišljeni su kako bi vam olakšali pripremu nastave, unaprijedili kvalitetu i učiniti je zanimljivijom za učenike. Korištenjem ovih resursa možete:

  • Uštedjeti svoje dragocjeno vrijeme i energiju te se posvetiti drugim važnim aspektima nastave.
  • Povećati angažiranost učenika kroz inovativne i kreativne materijale.
  • Dobiti stručne materijale koji pokrivaju različite nastavne teme i metode, prilagođene vašim potrebama.

Pozivamo vas da cijenite rad svojih kolega i podržite ih na način koji će omogućiti daljnji razvoj i dijeljenje kvalitetnih obrazovnih sadržaja.

4. Što možete učiniti kao autori?

Licenciranje: Jasno navedite uvjete pod kojima se materijal može koristiti (npr. Samo za osobnu upotrebu ili Ne za daljnju distribuciju). To može biti uključeno u sam dokument kao naslovna stranica ili fusnota.

Dodavanje digitalnih vodotisaka: Razmislite o dodavanju digitalnih vodotisaka, logotipa ili bilježaka unutar materijala kako biste naglasili autorstvo i spriječili neovlaštenu distribuciju.

Uključivanje kontakt podataka: Uključite svoje kontakt podatke ili poveznicu na svoju profilnu stranicu unutar materijala. To može pomoći onima koji su neovlašteno dobili materijal da vas kontaktiraju i legalno steknu prava na korištenje.

5. Vaša prava i zaštita

Vi kao autor imate puno pravo na svoje materijale i možete ih zaštititi prema zakonima o autorskim pravima u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Neovlašteno dijeljenje materijala predstavlja kršenje tih prava, a počinitelji mogu biti pravno odgovorni.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili trebate podršku u vezi s autorskim pravima, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca. Zajedno ćemo raditi na zaštiti vašeg rada i osigurati da vaš trud bude cijenjen i poštovan.

Hvala vam što doprinosite obrazovanju i dijelite svoje znanje s drugima!

S poštovanjem,

EduMat tim